Tulosta | Tekstikoko: + -

Ajankohtaista jätehuollosta

Suuren osan kotitalouden jätteistä voi lajitella hyötykäyttöön. Hyötyjätepisteet ja jäteasemat on rakennettu juuri tätä varten.

 


 

Pieni mutta Vaarallinen –kampanja meneillään

Huhtikuun alussa käynnistyi valtakunnallinen ”Pieni mutta vaarallinen” -kampanja, joka on suunnattu kuluttajille ja pk-yrityksille. Kampanja pyrkii herättämään ihmisiä kiinnittämään huomiota vaarallisiin jätteisiin ja kannustamaan niiden oikeaan lajitteluun ja palauttamiseen.

Kuluttajakampanja alkoi 2.4. ja jatkuu eri paikkakunnilla keräysautokierroksien aikataulujen mukaisesti. Kampanja näkyy muun muassa netissä, radiossa ja apteekeissa.

Hankkeessa laadittiin esitteet vaarallisten jätteiden oikeaan käsittelyyn kuudella eri toimialalla: taidepajat, terveydenhuolto, laboratoriot, pesulat, autokorjaamot, -huoltamot, -pesulat sekä kirjapainot. Esitteet ovat ladattavissa nettisivulta kohdasta http://www.vaarallinenjate.fi/yrityksille. Autokorjaamoille, -huoltamoille, ja -pesuloille tarkoitettu esite on käännetty myös englanniksi ja venäjäksi. Useat vesihuoltolaitokset toteuttavat kampanjaa jakamalla esitteitä alueellaan toimiville yrityksille. Esitteitä voidaan jakaa myös yhteistyössä alueella toimivien ympäristöviranomaisten kanssa. Nettisivuilta ladattavissa oleva materiaali on vapaasti hyödynnettävissä.

Hankkeen kokoajina toimivat Jätelaitosyhdistys (JLY), Vesilaitosyhdistys (VVY) ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY). Kampanjassa on mukana 28 kuntien jätelaitosta ja -yhtiötä, useita vesihuoltolaitoksia, paristojen ja kannettavien akkujen keräyksestä vastaava tuottajayhteisö Recser Oy ja ajoneuvoakkuja keräävä tuottajayhteisö Akkukierrätys Pb Oy. Omilla ilmoituskanavillaan mukana ovat lisäksi Yliopiston Apteekki ja Pfizer Oy. Asiantuntijaroolissa mukana on Ekokem.

Lisätietoa kampanjasta ja vaarallisista jätteistä saa uudelta verkkosivulta www.vaarallinenjäte.fi  

Jätelaitosyhdistys, Vesilaitosyhdistys ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut


 

Vältä jätettä, tehosta kuluttamista

Kuluttamisen tuloksena syntyy jätettä, mutta kulutustapoja muuttamalla ja tehostamalla voidaan vähentää luonnonvarojen käyttöönottoa ja muodostuvan jätteen määrää. Tämä onnistuu esimerkiksi suosimalla palveluiden käyttöä ja hankkimalla pitkäikäisiä tavaroita. Lisää hyviä vinkkejä aiheesta löytyy osoitteesta www.fiksu.net.

Biojätteet kiertoon

Biojäte on painossa mitaten suurin kotona muodostuva jäte-erä. Siksi jokaisesta vähintään viiden huoneiston kerros- ja rivitalosta pitäisi löytyä ruskea, omenatunnuksella varustettu varustettu biojätteen keräysastia. Biojätteen erilliskeräyksestä sovitaan Rosk'n Rollin kanssa. Omakotitaloissa kompostointi on erittäin suositeltavaa.

Kompostorin pitää olla lämpöeristetty ja haittaeläimiltä suojattu. Tietoa kompostoinnista ja kompostoreista saa Rosk'n Rollista.

Lajittele hyötykäyttöön

Hyötyjätepisteisiin voi jättää pieniä eriä niitä hyötyjätteitä, jotka on lajiteltu pisteessä olevien ohjeiden mukaisesti ja joille pisteestä löytyy astiat. jokaisessa pisteessä on keräysastiat papereille, lasille ja paristoille.

Vaaralliset jätteet - vain vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin

Vaaralliset jätteet pidetään aina erillään muista jätteistä ja toimitetaan mahdollisimman pian vaarallisten jätteiden keräyspaikkoihin, jotka ovat:

Neste Siippoo Vanha Porintie/25-tie
Nummela ABC Asematie
Vihdin Koivissillan jäteasema myös yritysten vaaralliset jätteet

Metalliromun ja vaarallisten jätteiden keräysautot Joonas ja Romulus

Myös Joonas-keräysauto ottaa vastaan kotitalouksien vaarallista jätteitä. Vaaralliseksi jätteeksi luetaan mm. jäteöljyt, akut, maalit, lakat, liuottimet, kemikaalit, raskasmetallia sisältävät tuotteet (kuten loisteputket, ladattavat paristot ja nappiparistot), sekä muut myrkylliset aineet.

Romulukseen voi tuoda metallia kuten esimerkiksi kiukaat (ilman kiviä), polkupyörät, autonosat ja muut pääosin metalliset esineet. Kaikki sähkölaitteet sen sijaan voi viedä maksutta Koivissillan jäteasemalle.

Autojen aikataulut löytyvät www.rosknroll.fi

Vihdin Koivissillan jäteasema palvelee

Kierrätykseen ja/tai kaatopaikalle kuuluvat tilaa vievät jätteet, suuret tai erityiset jäte-erät joita ei voi laittaa keräysastioihin, toimitetaan jäteasemalle.

Jäteasemat

Koivissillan jäteasemahinnasto

Maksuton
lajitteluohjeiden mukaisesti lajiteltuna:
Paperi, pahvi, lasi, metalli
Pienet kuormat käsittelemätöntä puuta
Haravointijäte
Vaaralliset jätteet (yrityksille maksullinen)
Sähkö- ja elektroniikkaromu (yrityksille maksullinen)

Näitä vastaanotetaan myös jäteasemalla, varmista hinnat ja vastaanottoehdot etukäteen:
Betoni- ja tiilijäte
Renkaat (maksutta rengasliikkeisiin)

Munkkaan jätekeskus

Lisätietoa paikallisesta jätehuollosta saat

Rosk'n Roll Oy Ab
www.rosknroll.fi
vaihde 020 155 8334

kuljetus 020 690 150
neuvonta 020 690 155
laskutus 020 690 157

Alkuun