Patikointiretket

3.7.2018

Vihdin liikuntapalvelut on järjestänyt syksystä 2014 lähtien patikointiretkiä kuntalaisille. Retkillä ollaan tutustu monipuolisesti Etelä-Suomen, Hämeen ja Varsinais-Suomen luontokohteisiin. Mukaan on mahtunut niin virkistysalueita, kansallispuistoja, luonnonsuojelualueita, retkeilyalueita ja luontopolkuja.

Keskimäärin retkille on osallistunut kymmenkunta, mutta parhaimmillaan tämän vuoden tammikuussa Nuuksion retkelle osallistui lähes 30hlö:ä.

Evon patikka 30.6.-1.7.2018

Kauden 2017-2018 viimeinen retki tehtiin viime viikonloppuna (30.6-1.7.) Evon retkeilyalueelle. Mukana oli yhdeksän henkilöä. Lähdimme matkaan lauantai aamuna klo 8 ja itse kohteessa pääsimme liikkeelle klo 10 aikoihin. Ensimmäisenä päivänä kiersimme noin 13km patikkalenkin. Evokeskukselta suuntasimme Ilvesreittejä pitkin kohti Syrjänalusenharjulle, joka korkeimmillaan kohosi 160m korkeuteen. Matkalla kohti lounastauko paikkaa kohtasimme majavan nakertamia puita.

 > Majavan nakertama puu                                      > Kulotus

Kiertämämme alue oli pääsääntöisesti opetusmetsäaluetta, mistä syystä näimme mm. useamman kulotusalueen. Ohi kävellessä nenään kantautui vielä palon tuoksut.

Päivän patikointi päätettiin Evokeskukselle, josta suuntasimme kohti Majavanpesää, joka toimi retkemme majoituskohteena. Kohde sijaitsi Pitkänniemenjärven eteläpäässä ja siellä käytössämme oli savutupa, käymälä ja niemen kärjen luonto. Majoittuminen tapahtui tuvassa, teltoissa, hammockissa ja tentsilessä.

Yöllä kävimme tutkailemassa Saukonojan vartta ja iloksemme törmäsimme Amerikanmajavaan, joka tunnetaan myös nimellä Kanadanmajava. Joen varrelta löytyi myös useampia loukkuja, jotka oli valmiiksi viritettyjä.

Sunnuntai aamuna suuntasimme hieman pohjoisemmille osille patikoimaan, alue jota patikoimme oli luonnonsuojelu- ja retkeilyaluetta. Ensimmäisenä valloitimme Hakovuoren, joka tunnetaan myös kiipeilijöiden suosimana kohteena.

 > Hakovuoren huipulla

Tämän jälkeen suuntasimme järvimaisemaan, jossa pääsimme ihastelemaan viittä järveä Hakojärvi – Sorsajärvi – Savijärvi – Haarajärvi – Evajärvi. Lounastauon pidimme Hakojärven rannan lähellä olevan kallion päällä, josta avautui upea aurinkoinen järvimaisema.

 > Sorsajärven rannalla                                     > Sorsakolun laavu

Patikalle tuli pituutta reilu 10km. Reitillä oli hienoja järvimaisemia, jääkauden aikaisia suuria kalliomurikoita ja majavien pureskelemia puita. Lisäksi näimme monia sinisiipi perhosia, vaskitsan sekä käpytikan ihan vain parin metrin päässä kiipeämässä puuta.

Uusi kausi ja uudet retkikohteet

Tulevan kauden patikkaretkille voi jo ilmoittautua mukaan. Ilmoittautuminen viimeistään viikkoa ennen retkeä sähköpostilla meri.viljanen(at)vihti.fi. Lisätietoja saa samasta osoitteesta. Kohteisiin mennään kimppakyydein, lähtöpisteisiin voi saapua myös suoraan kunhan se on sovittu erikseen.

25.7. Linlon saari (n. 6km), Kirkkonummi > vaikeustaso: keskivaativa ja kesto 2-3h. Hinta 5€/hlö. Lähtö Vihdin uimahallilta klo 16.30.

29.9. Saarijärven kierros (n. 6km), Nuuksion kansallispuisto > vaikeustaso: keskivaativa-vaativa ja kesto 2-4h. Hinta 5€/hlö. Lähtö Vihdin uimahallilta klo 9.00.

20.10. Soukonkorpi-Hyypiö (n. 10km), Liesjärven kansallispuisto > vaikeustaso: keskivaativa ja kesto 3-4h. Hinta 10€/hlö. Lähtö Vihdin uimahallilta klo 10.00.

10.11. Aulangon luonnonsuojelualue (n. 11km), Hämeenlinna > vaikeustaso: keskivaativa ja kesto 4-5h. hinta 10€/hlö. Lähtö Vihdin uimahallilta klo 10.00.