Teemahankkeista kylien kehittämiseen 100 000 euroaYkkösakselin hallitus myönsi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan lähes 100 000 euroa Leader-tukea kylien kehittämiseen. Kahdessa teemahankkeessa toteutetaan 27 erilaista toimenpidettä. Pikkuisen parempi kylä –teemahankkeessa kehitetään verkkopalveluja, kulttuuripolkuja ja tuetaan vesiensuojelua. Pienten investointien teemahanke Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla 2 tukee kylätalojen korjauksia ja varustelua, liikuntapaikkojen rakentamista ja välineiden hankintoja.

”Ideana teemahankkeissa on, että pieniinkin kehittämiskohteisiin saa tukea. Nyt alarajana oli 500 – 1000 euron kustannus. Näin kylät saavat tukea pieniin parannuksiin, vaikkapa keittiökoneisiin, telttoihin tai AV-laitteisiin”, toiminnanjohtaja Maarit Teuri kertoo.

”Saimme yhdeksän uutta hanketoimijaa. Kaikkiaan 24 yhdistystä on toteuttamassa erilaisia toimenpiteitä. Pienin toimenpide oli 800 euroa ja sillä järjestetään ensiapukoulutusta. Suurimmissa yli 10 000 euron toimenpiteissä korjataan kylätaloja.”

Kahden teemahankkeen kustannusarviot ovat yhteensä 177 000 euroa. Kehittämistoimissa tuki on 80 % ja investoinneissa 50 %. Tukea yhdistyksille on luvassa 98 657 euroa. Talkootyötä hankkeissa tehdään 36 000 euron arvosta eli noin 2400 tuntia.

Yhdistykset hakivat teemahankkeisiin viime marraskuussa. Pienten investointien teemahankkeeseen LIVE 2 hakijoita oli enemmän kuin pystyttiin hyväksymään. Kuusi hakemusta jäi ilman tukea tällä kertaa.

Vihdissä Vihtijärven kyläyhdistyksellä monipuoliset suunnitelmat

Enäjärven Jäähileet rakentaa uuden laiturin Enäjärven saunarantaan. Kustannus on 4200 euroa.

Haimoon kyläyhdistys uudistaa verkkosivut sähköiseksi kylätaloksi, jossa mukana ovat kylän yhdistykset, historia, palvelut ja yritykset. Kustannus on 6510 euroa.

Selissä toteutetaan kaksi toimenpidettä. Selin kyläyhdistys uusii monitoimitalon käyttövesiputkiston ja hankkii kylmäkalusteita keittiöön. Kustannus on 7650 euroa. Selin nuorisoseura kunnostaa Seppolan vanhan urheilukentän. Kunnostus maksaa 4080 euroa.

Vihtijärven kyläyhdistys kehittää kylää monipuolisesti. Suunnitelmissa on verkkosivujen uudistaminen ja kehittäminen.  Kyläyhdistys kouluttaa verkkosivujen käyttöön ja sisällön tuotantoon. Lisäksi kylätalolle hankitaan defibrillaattori ja AV-laitteita sekä tehdään pieniä korjauksia mm. akustiikkaan. Kustannukset ovat yhteensä 20 740 euroa.

lue lisää tästä