12. Koulun kriisiryhmä
Opetushallitus on linjannut, että koulussa tulee sopia ydinryhmästä, joka voi olla opiskeluhuoltoryhmä, ja joka on erikseen perehtynyt äkillisten kriisien psykososiaalisen tuen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen. Jokaisella koululla on oma kriisiryhmä.
Koulun kriisiryhmä on koulun sisällä toimiva työryhmä, joka ensisijaisesti ottaa koulun puolesta kantaa kriisikysymyksiin. Rehtori vastaa kriisiryhmän johtamisesta ja toiminnasta. Lisäksi koulun kriisiryhmällä tulee olla varajohtaja.
Koulun kriisisuunnitelmaa laadittaessa päätetään, miten yhteistyö ja psykososiaalinen tuki kriiseissä hoidetaan. Oheiset kriisiryhmän toimintaa ohjaavat tehtävät auttavat pohtimaan tuen suunnitteluun liittyviä tehtäviä, vaikka koulu ei olisi erikseen sopinut kriisiryhmän olemassaolosta.
Koulun kriisiryhmän tehtäviä ovat minimissään seuraavat:
- Huolehtia toimintansa suunnittelusta ja suunnitelman laadinnasta
- Kirjata ryhmän sisäinen työnjako ja vastuuketju
- Selvittää etukäteen kriisitilanteissa tärkeät paikallisesti/alueellisesti toimivat yhteistyötahot ja sopia yhteistyön periaatteista ja käytännöistä
- Perehdyttää koulun muuta henkilöstöä suunnitelmaan järjestämällä koulutusta ja hankkimalla kirjallisuutta
- Huolehtia siitä, että kaikki koulun aikuiset, oppilaat ja huoltajat tietävät, miten toimia erilaisissa tilanteissa ja miten tilanteesta tiedotetaan kriisin eri vaiheissa
- Organisoida toimintaa kriisitilanteissa
- Huolehtia välittömästä henkisen tuen tarpeesta sekä mahdollisista jatkotoimista
- Arvioida kriisitilanteissa toteutettuja toimia ja tehdä kriisisuunnitelmaan tarvittavat muutokset
Viimeksi päivitetty 04.10.2024