Ilmastonmuutoksen hillintä
Ilmastonmuutoksen hillintä Vihdissä: päästövähennyksiä energia- ja liikennesektoreilla
Ilmastonmuutosta pyritään hillitsemään vähentämällä ilmaston lämpenemistä aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä tai ehkäisemällä niiden syntyä. Hillintätoimia tarvitaan, jotta ilmastonmuutoksen aiheuttamia tai kiihdyttämiä kielteisiä vaikutuksia, kuten sään ääri-ilmiöitä tai lajikatoa, voitaisiin ehkäistä. Ilmastotoimet parantavat usein myös ilmanlaatua.
Kunta voi monilla tavoilla vaikuttaa alueellaan syntyviin ilmastopäästöihin. Kunta voi toteuttaa ilmastotoimia mm. hankintojen, kiinteistökannan energiaremonttien, sekä alueiden, liikenteen ja rakentamisen suunnittelun ja ohjauksen avulla. Kunta voi myös jakaa tietoa kuntalaisille ja neuvoa esimerkiksi hyödyntämään vähäpäästöisiä tai päästöttömiä energiantuotantomuotoja.
Vihdissä merkittävimmät ilmastopäästöt muodostuvat (v. 2018 laskennan mukaan) liikenteestä n. 35 % ja rakennusten lämmityksestä n. 30% (päästötiedot SYKE, 2020). Kunnan tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä erityisesti näillä sektoreilla Vihdin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaan asetettujen toimenpiteiden avulla.
Kunnan ilmastotyön painopistealueet kestävissä energiaratkaisuissa sekä kestävän liikkumisen edistämisessä
Vihdin kunnan ilmastotyön painopistealueita ovat kestävien energiaratkaisujen ja energiatehokkuuden edistäminen energiantuotannon ja -kulutuksen päästöjen vähentämiseksi. Liikennesektorilla painotetaan kestävän yhdyskuntarakenteen ja liikenneratkaisujen parantamista ja kehittämistä. Alla olevissa kuvissa on kuvattu niitä toiminta-alueita, joiden kautta kunta tavoittelee päästövähennyksiä seuraavien vuosien aikana.
Koko kunnan alueella voidaan saada aikaan päästövähennyksiä vähäpäästöisten ja kestävien energiaratkaisujen sekä energiatehokkuutta lisäävien toimenpiteiden avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että fossiilienergiaa, kuten maakaasun tai öljyn polttoa korvataan esimerkiksi maalämmöllä. Hyviä vaihtoehtoisia ratkaisuja fossiilienergiankulutuksen pienentämiseksi ovat myös erilaiset lämpöpumppuratkaisut, joilla hyödynnetään ympäristö- ja hukkalämpöä. Energiatehokkuutta pyritään lisäämään mm. tehokkaamman suunnittelun ja energiaa vähemmän kuluttavan teknologian ja tekniikan avulla.
Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä on olennaista luoda hyvät mahdollisuudet kestävälle liikkumiselle, kuten kävelylle ja pyöräilylle. Yhdyskuntarakenteen suunnittelulla, esim. asutuksen ohjaamisella lähelle palveluja ja hyvien joukkoliikenne- ja kevyen liikenteen yhteyksien äärelle voidaan vähentää autolla liikkumisen tarvetta, ja siten pienentää ilmastopäästöjä.
Konkreettisia toimenpiteitä kunnan ilmastotyössä
Maankäyttö ja rakentaminen:
Kesäkuussa 2020 Vihdin kunnanvaltuustossa hyväksytty Vihdin strateginen yleiskaava puolestaan osoittaa suuntaviivat kestävän yhdyskuntarakenteen kehittämiselle tulevaisuudessa. Tulevaisuuden kestävää ja ilmastoviisasta rakentamista Vihdissä edustaa kesällä 2020 valmistunut Sepänpiha, jossa on yhdistetty yhteisöllinen pientaloasuminen, tehokas maankäyttö sekä kestävän liikkumisen mahdollisuudet lähellä palveluja.
Energia:
Kuntaan on suunnitteilla kolmen uuden aurinkovoimalan hankinta, Vihdin kunnanviraston tukirakennukselle, Nummelaan Kuoppanummen koululle sekä kirkonkylään Myrskylänmäen perhekeskukselle. Uusiutuvan energian lisääminen kunnan kiinteistöissä on yksi kunnan tärkeistä ilmastotavoitteista. Sen avulla voidaan vähentää riippuvuutta ostosähköstä ja tuottaa päästötöntä energiaa omavaraisesti.
Kestävä liikkuminen:
Kestävän liikkumisen mahdollisuuksien parantamiseen on konkreettisesti panostettu uusien pyöräpysäköintipaikkojen asennuksella Nummelan Pisteenkaarelle, torin laidalle, Ratapuiston kentälle sekä palloiluhallin läheisyyteen. Kestävän liikkumisen edellytyksiä kartoitetaan myös elokuun lopulla käynnistyneessä Euroopan Climate-KIC-ohjelman rahoittamassa Pioneers into Practice -projektissa. Projektityöntekijän avulla kehitetään keinoja, joilla kannustaa kuntalaisia kestävään liikkumiseen Vihdissä.
Viimeksi päivitetty 25.09.2020