Sydäniskuri -opasvideo auttaa toimimaan hätätilanteessa

28.6.2018

Virtaa vihtiläisiin sydämiin –sydäniskurikampanja 2018 edistää sydäniskuritietoutta ja –osaamista Vihdissä. Projekti on saanut alkusysäyksensä Pasi Saarion valtuustoaloitteesta ja tänä vuonna kampanjaa toteutetaan erilaisin teoin. Kampanjan tarkoitus on valtuustoaloitteen mukaisesti yhteistyössä toimimalla lisätä laitteiden tunnettuutta ja madaltaa kynnystä käyttää sydäniskuria hätätilanteessa.

Valtuustoaloitteen hengen mukaisesti Vihdin kunta toteuttaa tätä asukkaiden hyvinvointia ja sydäniskuritietoutta edistävää kampanjaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.  Yksi yhteistyönäyte on nyt julkaistu sydäniskuriopasvideo, jonka kunta on toteuttanut yhteistyössä Luksian opiskelijoiden ja Vihdin K-Citymarketin kanssa.

”Lähdimme kunnassa etsimään ns. pysyvää tietoa tarjoavaa tapaa kertoa sydäniskureista ja niiden käytöstä kaikenikäisille vihtiläisille, jolloin ajatukseksi muodostui yhteistyö Luksian media-alan opiskelijoiden kanssa. Yhteistyö oli erittäin antoisaa. Tämä yhteistyön tuloksena syntynyt tekstitetty ja puhuttu video toimii vaivattomana ja kaikkien saatavilla olevana tietona, joka jää talteen myös projektin jälkeen”, kertoo hallintoasiantuntija Saara Rahkonen-Rannikko Vihdin kunnasta.

Opasvideo on osa kampanjatoteutusta ja video kertoo havainnollistaen, mikä sydäniskuri eli defibrillaattori on ja miten sitä käytetään. Ajatuksena on, että videon avulla jokainen voi ottaa asiasta helposti selvää ja opetella laitteen käyttöä, mutta miksipä ei myös auttaa lähimmäistä hätätilanteessa toimimalla videon ohjeiden mukaisesti.

”Maallikkoiskureita voi käyttää jokainen turvallisesti, sillä laite tunnistaa sydänpysähdyksen, eikä elvytä ilman tarvetta. On siis aina turvallista auttaa maallikkoiskurin avulla. Lähimmän laitteen sijainnin voi tarkistaa helposti ja nopeasti myös hätätilanteessa valtakunnallisesta sydäniskurirekisteristä osoitteesta defi.fi. Myös Vihdissä laitteita on jo rekisteröity sivustolle. Vihdin kunta hankkii niin ikään tämän vuoden aikana 2 laitetta Vihtiin, mutta hienoa on myös, että tämän kevään aikana laitteita ovat hankkineet myös muut toimijat, kuten Vihdin Prisma ja ilahduttavan, oman aktiivisuutensa ansiosta Vihtijärven kyläyhdistys”, Rahkonen-Rannikko toteaa.

FAQ

Tiedätkö Sinä, mistä voit löytää hätätilanteessa sydäniskurilaitteen Vihdissä? Elvytyslaitteiden rekisteri (http://www.defi.fi) kertoo, mistä löydät Vihdistä hätätilanteessa lähimmän sydäniskurin eli defibrillaattorin.

Maallikkoelvytyslaitteista suurin osa sijaitsee Etelä-Suomessa, mutta kuinka monta laitetta meillä Vihdissä on? Voisiko olla enemmän? Tai tiedätkö sinä sydäniskurin, joka ei vielä löydy tästä valtakunnallisesta rekisteristä? Kerro sydäniskurin sijainti Vihdissä defi.fi –sivustolle ja ole mukana auttamassa lähimmäistä hädässä.

Suomessa sydänperäisen äkkikuoleman kohtaa vuosittain 5 000–10 000 henkeä (Duodecim Terveyskirjasto 2016).  Sydänpysähdyksessä nopea apu on tärkeä. Sydäniskuri eli defibrillaattori pelastaa näissä tilanteissa antamalla ensiapua sydänpysähdykseen helposti ja turvallisesti. Ongelma on myös usein se, ettei meistä monikaan tiedä, mistä lähimmän sydäniskurin löytää tai miten sitä tulisi hätätilanteessa käyttää. Siksi me Vihdissä haluamme osaltamme olla edistämässä vihtiläisten sydäntietoutta ja sydäniskureiden käyttöosaamista. Käy katsomassa elvytyslaiterekisteristä defi.fi, missä sinua lähin laite sijaitsee ja merkitse sivusto itsellesi talteen hätätilanteita varten.

Sydäniskurilla, eli maallikkoelvytyslaitteella ensiapua voi antaa kuka vain hätätilanteessa paikalla oleva, sillä käyttö on helppoa ja turvallista. Sydäniskureissa on opastus, eikä laite vaadi käyttäjältä ennakko-osaamista, joten kuka tahansa meistä voi auttaa hädässä olevaa lähimmäistä laitteen avulla. Laite tunnistaa automaattisesti sellaiset sydämen toiminnan pysäyttävät rytmihäiriöt, joita voidaan hoitaa sähköiskulla. Koneen antamat sähköiskut ohjataan sydänlihakseen rintakehälle iskulätkien kautta.

Laite opastaa käyttäjää vaihe vaiheelta ääni- ja valomerkein. Ohjeiden mukaan käytettynä siitä ei ole vaaraa auttajalle tai autettavalle. Laite ei kuitenkaan korvaa perinteistä painelupuhalluselvytystä eikä 112-hätänumeron kautta paikalle hälytettävää lisäapua, vaan on osa sydänpysähdyspotilaan hoitoketjua.