Huomio aktiiviset kyläyhdistykset ja muut yhteisöt: haluaisitteko kaunistaa asuinaluettanne istuttamalla kukkasipuleita?
Päivitys 23.9.: Kukkasipulit löysivät jo istuttajat – lämmin kiitos kaikille aktiivisuudesta!
**
Vihdin kunta on tilannut keväällä kukkivia kukkasipuleita 12 000 kappaletta, ja 12 nopeinta yhteisöä saa istutettavakseen noin 1 000 kevätsipulia per yhteisö. Lajikkeina on narsissia ja tulppaaneita, kokeiltavaksi löytyy myös jättilaukkaa ja hyasintteja, ja päiväkoteihin lasten käsittelyssä turvallisia krookuksia ja helmililjoja.
– Haluamme tarjota mahdollisuuden aktiivisille vihtiläisille kaunistaa omaa asuinaluettaan kevätsipulien istutustalkoilla. Osallistumisen ehtoina on vain, että istutusalue on kunnan maata ja istutustöissä on käytettäviä omia välineitä, kertoo kunnan johtava puutarhuri Tea Karjalainen.
Varaukset sipuleihin tehdään 6. lokakuuta mennessä soittamalla numeroon 044 0421 290 klo 9–11 tai klo 12–15. Johtava puutarhuri kertoo, mitä ja minkä värisiä lajikkeita on saatavilla ja mikä oletettu kukinta-aika kasveilla on. Samalla tarkastetaan, että istutukseen suunniteltu maa-alue on kunnan omistuksessa. Kukkasipulit noudetaan kunnantalolta. Noutoaika sovitaan samalla, kun sipulit varataan yhteisölle.
Krookukset ja helmililjat sopivat pienten lasten ympäristöön, sillä ne eivät ole myrkyllisiä. Krookukset ovat kevään ensimmäisinä kukkijoina tärkeitä pölyttäjille. Pienet sipulikasvit, krookukset, helmililjat ja idänsinililjat sopivat pensaiden reunoille.
Narsissit viihtyvät myös kosteammilla paikoilla. Yleensä kevään kosteus riittää narsisseille siinä missä muillekin sipuleille, kunhan niitä ei seisovaan veteen istuta. Tulppaanit ja jättilaukat nauttivat vähän kuivemmista oloista, mutta näitä kaikkia voi istuttaa myös sekaisinkin.
Isompia sipuleita voi istuttaa hyvin puiden ja pensaiden reunoille laikuiksi tai nauhoiksi. Yleensä 10 kappaleen ryhmissä saa aikaan enemmän näyttävyyttä. Sipuleista tehdään seoksia, jossa ensin kukkivat narsissit, sitten tulppaanit ja hyasintit ja lopuksi jättilaukat.
– Jos istutuspaikka sijaitsee puiden tyvien läheisyydessä, on ne helppo jättää leikkaamatta nurmikon hoidon yhteydessä. Nurmikollekin voi toki tehdä isohkon ryhmän. Jotta sitä ei vahingossa leikata alas, niin sovin siksi mielelläni tarkan istutuspaikan joko kartan avulla tai paikan päällä käymällä, Karjalainen jatkaa.