Opiskelijaterveydenhuolto ja opintososiaaliset etuudet
Terveydenhoitajan vastaanotto
Terveydenhoitaja on tavattavissa koululla neljänä päivänä viikossa. Vastaanotolle voi tulla myös ilman ajanvarausta.
Terveydenhoitaja tapaa lukuvuoden aikana kaikki 1. vuoden opiskelijat. 2. vuoden opiskelijoille on lääkärintarkastus. Pojilla lääkärintarkastus on kutsuntatarkastuksen yhteydessä keväisin ja tytöt voivat itse varata ajan kansioista koululääkärille syyslukukauden aikana. Terveydenhoitajan ohjaamana pääsee koululääkärille muissa asioissa. Muistathan perua aikasi, mikäli et pääse tulemaan vastaanotolle. Terveydenhoitajan vastaanotto sijaitsee vanhan puolen 2. kerroksessa
Terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä kaikissa mieltä painavissa asioissa. Huoltajat voivat olla terveydenhoitajaan yhteydessä puhelimitse numeroon 044 0421332 tai Wilman kautta.
Kuraattori ja psykologi
Kuraattoriin ja psykologiin voi olla yhteydessä kaikissa mieltä painavissa asioissa, kuten motivaatiopulmissa, jaksamishuolissa, stressitilanteissa, koulukiusaamistapauksissa, sosiaalisiin suhteisiin ja jännittämiseen liittyvissä asioissa sekä tunne-elämään, elämänmuutoksiin ja kriisitilanteisiin liittyvissä asioissa. Kuraattorin ja psykologin työhuoneet sijaitsevat vanhan puolen 2. kerroksessa. Voit olla yhteydessä kuraattoriin ja/tai psykologiin puhelimitse tai Wilmassa.
Suun terveydenhuolto
Karviaisen jäsenkuntien alueella toimivien oppilaitosten opiskelijoille tulee asetuksen mukaan järjestää kerran opiskeluaikana suun terveystarkastus, jossa selvitetään suun terveysneuvonnan ja palvelujen tarve. Tätä varten opiskelijat voivat varata vastaanottoajan hammashoidon ajanvarauksesta numerosta (09) 4258 2078. Hammashoitokäynnit ovat maksullisia 18 vuotta täyttäneille. Peruuttamattomasta ja käyttämättä jätetystä vastaanottoajasta peritään maksu 15 vuotta täyttäneiltä.
Nuorisoasema
Nuorisoasema on tarkoitettu kaikille Karviaisen alueen 11–17-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen sekä niille lukion päätoimisille opiskelijoille, jotka ovat vakituisesti koulun kirjoilla. Nuorisoasemalle voi tulla nuori yksin tai läheisen kanssa. Yhteyttä voi ottaa kaikissa mieltä painavissa asioissa, kuten esimerkiksi koulu-, koti-, ihmissuhde-, päihde- tai mielenterveysasioissa.
Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Nuorisoasema tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä koulujen kanssa vaitiolovelvollisuutta kunnioittaen.
Ajanvaraus sosiaalityöntekijälle maanantaista perjantaih (09) 4258 2148 tai sairaanhoitajalle (09) 4258 2147. Osoite Käppöstie, Lankila.
Tapaturman sattuessa
Koulussa tapahtuvien tapaturmien välitön ensiapu ja jatkohoidon arviointi sisältyvät terveydenhoitajan työhön. Kiireettömästä jatkohoidosta vastaavat nuoren huoltajat. Kiireellistä jatkohoitoa vaativassa tilanteessa nuorelle on turvallisinta, että saattajana on oma huoltaja tai muu läheinen ihminen. Mikäli huoltajilla ei ole mahdollista saapua paikalle tai heitä ei tavoiteta, kiireellistä jatkohoitoa tarvitseva nuori kuljetetaan jatkohoitoon ja asiasta ilmoitetaan huoltajalle.
Vihdin lukion opiskelijat ovat vakuutettuja koulupäivän aikana tai koulumatkalla sattuneiden tapaturmien varalta. Tapahtuneesta tehdään kirjallinen tapaturmailmoitus, joten opiskelijan tai hänen läheisensä tulee ilmoittaa koululle tapaturmasta mahdollisimman nopeasti. Tapaturmailmoituksen tekee koululla se aikuinen, joka tapahtuneesta parhaiten tietää.
Opiskelijoiden tapaturmavakuutus ei korvaa yksityissektorilla tapahtuvaa hoitoa. Vakuutus korvaa ainoastaan kunnallisessa terveydenhuollossa annettujen tutkimusten ja hoitojen kustannukset. Vaatteita tai rikkoutuneita kulkuvälineitä tms. ei korvata. Tapaturmailmoituksen mukaan liitetään kaikki tapaturmasta aiheutuneet laskut, joista tulee ilmetä, että kyseessä on koulutapaturma. Tilinumero ja mahdolliset kuitit on syytä jättää kansliaan, jotta korvausten maksaminen tapahtuisi joustavasti.
Kunnallisella terveysasemalla ei tarvitse maksaa poliklinikkamaksua, kunhan ilmoittaa kyseessä olevan koulutapaturman. Maksu peritään suoraan koulutoimistolta.
Opintososiaaliset etuudet
Opintotuki
Valtion opintotuen piiriin kuuluvat 17 vuotta täyttäneet lukiolaiset. Opintorahan ja opintolainan suuruutta ja muita opiskelijoita koskevia sosiaalisia etuuksia selvitetään Opintotuki-oppaassa, jota saa kansliasta sekä Kelan verkkosivuilta. Opintotuen voi hakea, palauttaa, perua tai lakkauttaa verkossa. Kanslia hoitaa opintotukeen liittyvät opiskelutietojesi varmistukset.
Koulumatkakustannukset
Lukio-opiskelija on oikeutettu Kelan myöntämään koulumatkatukeen, mikäli koulumatka on suorinta reittiä kotoa koululle vähintään 10 km ja mikäli kuukausittaisen koulumatkalipun kustannukset ylittävät 54 €/kk. Koulumatkatukea on haettava erikseen joka lukuvuodeksi. Hakemus- ja ostotodistuslomakkeita sekä neuvontaa ja tarkempia ohjeita saa koulun kansliasta ja Kansaneläkelaitoksen toimistosta (Tuusantie 1 Nummela) tai Kelan verkkosivuilta (www.kela.fi). Kela lähettää opiskelijalle koulumatkatuesta kirjallisen päätöksen.
Koulumatkatukea maksetaan vähintään yhdeltä ja enintään yhdeksältä kuukaudelta lukuvuoden aikana.
Kelan maksamaa etuutta hakeva vastaa siitä, että hänen hakemuslomakkeessa antamansa tai erikseen toimittamansa lisäselvitykset ovat oikeita. Etuuden saajan on ilmoitettava Kelalle kaikista olosuhteidensa muutoksista, jotka vaikuttavat joko hänen oikeuteensa saada etuutta tai etuuden määrään. Muutoksista ilmoittaminen on etuudensaajan velvollisuus ja hänen vastuullaan.
Lue ohjeet huolella ennen tukien hakemista.
- Lukuvuosittain täytetty koulumatkatukihakemus tulee toimittaa lukion kansliaan, vasta tämän jälkeen oppilaitoksesi antaa sinulle ostotodistuksen lipputuotteen hankkimiseksi. (Edellyttää, että koulumatkasi kodin ovelta koulun ovelle on vähintään 10 km.)
- Opintotuen voi hakea koko lukion opiskeluajalle 17 vuotta täytettyäsi. Hakemus suositellaan täytettäväksi verkossa ja sen voi lähettää suoraan Kelalle. Opintotuen liitteeksi tulee pyytää oppilaitoksesta erillinen opiskelutodistus.
Viimeksi päivitetty 10.02.2020