Opiskelijaterveydenhuolto ja opintososiaaliset etuudet
Terveydenhoitajan vastaanotto
Terveydenhoitaja on tavattavissa koululla kolmena päivänä viikossa. Vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta mm.pitkien välituntien aikana.
Terveydenhoitaja tapaa lukuvuoden aikana kaikki 1. vuoden opiskelijat. 2. vuoden opiskelijoille on lääkärintarkastus. Pojilla lääkärintarkastus on kutsuntatarkastuksen yhteydessä keväisin ja tytöille ajanvarauksesta tulee infoa syksyllä. Terveydenhoitajan ohjaamana pääsee koululääkärille myös muissa asioissa. Muistathan perua aikasi, mikäli et pääse tulemaan vastaanotolle. Terveydenhoitajan vastaanotto sijaitsee vanhan puolen 2. kerroksessa
Terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä kaikissa mieltä painavissa asioissa. Huoltajat voivat olla terveydenhoitajaan yhteydessä puhelimitse numeroon 044 0421332 tai Wilman kautta.
Psykologi ja kuraattori
Psykologipalvelun tarkoitus on toimia koululla opiskelijoiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukena. Tapaamisten tarkoitus on ensisijaisesti tukea ja edistää lukio-opintojen suorittamista ja valmiutta siirtyä jatko-opintoihin. Lisäksi tarvittaessa voidaan kartoittaa mahdollisia opiskeluun liittyviä vaikeuksia laajemmin. Palveluun kuuluu opiskelijoille annettava henkilökohtainen psykologinen ohjaus ja neuvonta mm. ihmissuhteisiin, mielen hyvinvointiin, elämäntilanteisiin ja opintoihin sekä oppimisen haasteisiin liittyvissä asioissa.
Kuraattori tarjoaa luottamuksellista ja yksilöllistä keskustelutukea mm. opiskelumotivaatioon, elämänhallintaan, perhe- ja ihmissuhdeasioihin liittyvissä teemoissa sekä elämän kriisi- ja muutostilanteissa. Kuraattorille voi varata tapaamisajan, jos esimerkiksi oma jaksaminen tai omaan mielialaan liittyvät asiat mietityttävät ja huolestuttavat. Kuraattorin kanssa voi käsitellä myös tulevaisuuteen, itsenäistymiseen ja omaan talouteen liittyviä teemoja.
Ajanvaraus tapahtuu Wilma-viestillä, soittamalla tai tekstiviestillä. Opiskeluhuollon toimijat löytyvät Wilmasta kohdasta henkilökunta. Yhteydenotossa ei tarvitse kertoa omasta tilanteestaan tarkemmin, pyyntö ajanvarauksesta riittää. Kuraattorin ja psykologin työhuoneet löytyvät lukion vanhalta puolelta, kakkoskerroksesta. Psykologin tavoitat numerosta 040 646 6393 ja kuraattorin numerosta 044 042 1665.
Suun terveydenhuolto
Karviaisen jäsenkuntien alueella toimivien oppilaitosten opiskelijoille tulee asetuksen mukaan järjestää kerran opiskeluaikana suun terveystarkastus, jossa selvitetään suun terveysneuvonnan ja palvelujen tarve. Tätä varten opiskelijat voivat varata vastaanottoajan hammashoidon ajanvarauksesta numerosta (09) 4258 2078. Hammashoitokäynnit ovat maksullisia 18 vuotta täyttäneille. Peruuttamattomasta ja käyttämättä jätetystä vastaanottoajasta peritään maksu 15 vuotta täyttäneiltä.
Nuorisoasema
Nuorisoasema auttaa Vihdin lukion opiskelijoita sekä heidän perheitään tarjoamalla luottamuksellista keskusteluapua elämän solmukohdissa. Nuori voi tulla nuorisoasemalle yksin tai läheisen kanssa. Yhteyttä voi ottaa kaikissa mieltä painavissa asioissa, kuten esimerkiksi opiskelu-, koti-, ihmissuhde-, päihde- tai mielenterveysasioissa. Palvelut ovat maksuttomia. Nuorisoasema tekee tarvittaessa yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä koulujen kanssa vaitiolovelvollisuutta kunnioittaen.
Tapaamiset järjestetään joko nuorisoaseman tiloissa Nummelassa, Ojakkalantie 10, tai nuoren toiveesta kouluilla. Nuori tai vanhemmat voivat itse varata ajan nuorisoasemalle tai nuori voidaan ohjata asiakkaaksi esim. koulun, terveydenhuollon, nuorisotyön tai lastensuojelun työntekijän toimesta.
Voit ottaa nuorisoasemalle yhteyttä ajanvarausta tai neuvontaa varten lähettämällä tekstiviestin tai vastaajaviestin numeroon 050 549 2087 mihin vuorokauden aikaan tahansa. Nuorisoaseman työntekijät ovat yhteydessä yhteydenottopyynnön saatuaan mahdollisimman pian.
Tapaturman sattuessa
Koulussa tapahtuvien tapaturmien välitön ensiapu ja jatkohoidon arviointi sisältyvät terveydenhoitajan työhön. Kiireettömästä jatkohoidosta vastaavat nuoren huoltajat. Kiireellistä jatkohoitoa vaativassa tilanteessa nuorelle on turvallisinta, että saattajana on oma huoltaja tai muu läheinen ihminen. Mikäli huoltajilla ei ole mahdollista saapua paikalle tai heitä ei tavoiteta, kiireellistä jatkohoitoa tarvitseva nuori kuljetetaan jatkohoitoon ja asiasta ilmoitetaan huoltajalle.
Vihdin lukion opiskelijat ovat vakuutettuja koulupäivän aikana tai koulumatkalla sattuneiden tapaturmien varalta. Tapahtuneesta tehdään kirjallinen tapaturmailmoitus, joten opiskelijan tai hänen läheisensä tulee ilmoittaa koululle tapaturmasta mahdollisimman nopeasti. Tapaturmailmoituksen tekee koululla se aikuinen, joka tapahtuneesta parhaiten tietää.
Opiskelijoiden tapaturmavakuutus ei korvaa yksityissektorilla tapahtuvaa hoitoa. Vakuutus korvaa ainoastaan kunnallisessa terveydenhuollossa annettujen tutkimusten ja hoitojen kustannukset. Vaatteita tai rikkoutuneita kulkuvälineitä tms. ei korvata. Tapaturmailmoituksen mukaan liitetään kaikki tapaturmasta aiheutuneet laskut, joista tulee ilmetä, että kyseessä on koulutapaturma.
Kunnallisella terveysasemalla ei tarvitse maksaa poliklinikkamaksua, kunhan ilmoittaa kyseessä olevan koulutapaturman. Maksu peritään suoraan koulutoimistolta.
Opintososiaaliset edut
KELAlta on mahdollisuus saada koulumatkatukea ja opintotukea.
Opintotuki
Valtion opintotuen piiriin kuuluvat 17 vuotta täyttäneet lukiolaiset.
Opiskelijoita koskevista sosiaalisista etuuksista kerrotaan laajasti Kelan verkkosivuilla kela.fi/opiskelijat.
Kelan asiointipalvelussa voit hakea Kelan tukia, lähettää liitteitä, katsoa hakemuksesi ja tukesi tilannetta, lähettää viestejä ja vastata lisäselvityspyyntöihin, ilmoittaa muutoksista tai lakkauttaa tuen.
Vihdin lukion opintosihteeri auttaa opintososiaalisiin etuihin liittyvissä kysymyksissä.
Koulumatkatuki
Uuden oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvat lukion opiskelijat ovat oikeutettuja Kelan koulumatkatukeen, mikäli koulumatka on vähintään 7 km. Lisätietoja löytyy kela.fi/koulumatkatuki
Täyden koulumatkatuen saamiseksi matkapäiviä edellytetään vähintään 15 kalenterikuukaudessa ja puolen kuun tuen saamiseksi 10-14. Mikäli päiviä tulee alle 10, tukeen ei ole oikeutta.
Matka mitataan lyhintä autolla kuljettavaa reittiä kotiovelta koululle. Huom! Ei bussin kulkemaa reittiä.
Koulumatkatukea on haettava erikseen joka lukuvuodeksi.
Koulumatkatukihakemus on täytettävissä OmaKelassa joko itse tai huoltajan toimesta. Ohjeet ja lisätietoja löytyy kela.fi/koulumatkatuki-nain-haet
Tuen hakija vastaa tietojen oikeellisuudesta myös olosuhteiden muutosten osalta kokonaan itse.
Viimeksi päivitetty 19.08.2024