Jätteet ja kierrätys
Jätehuolto koskee kaikkia asukkaita ja kotitalouksia. Jätelain tiukentumisen myötä määräykset tiukentuvat ja kotitalouksien jätteiden lajittelu tulee toteuttaa entistä huolellisemmin. Tiukennusten tarkoituksena on saada jo käytössä olevat resurssit paremmin hyödynnettyä kiertoon ja uusien tuotteiden valmistukseen Omassa jätehuollossa on myös mahdollista säästää, kun lajittelee huolella. Kunnallisen jätehuollon tehtävistä Vihdissä vastaa Rosk´n Roll Oy Ab, joka toimii Uudenmaan alueella 12 kunnassa. Jäsenkuntien alueen viranomaistehtävistä huolehtii Uudenmaan jätelautakunta.
Jätehuoltoon liittyvissä käytännön järjestelyissä ja kysymyksissä, ota yhteyttä suoraan jätehuoltoyhtiöön. Ajantasaiset yhteystiedot löydät Rosk´n Rollin sivuilta.
Uudenmaan jätelautakunta
Uudenmaan jätelautakunta on kahdentoista kunnan (Askola, Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio ja Vihti) yhteislautakunta, joka vastaa kuntiensa jätehuoltoon liittyvistä viranomaistehtävistä. Lautakunta antaa alueellaan noudatettavat jätehuoltomääräykset, jätelakiin perustuvia yleisiä määräyksiä, hyväksyy jätetaksan ja sen mukaiset jätehuoltoon liittyvät maksut sekä valvoo jätehuollon toimivuutta. Uudenmaan jätelautakunnan ajantasaiset yhteystiedot löytyvät jätelautakunnan omilta sivuilta.
Kotitalouksien jätehuolto
Kotitalouksissa jätehuolto voidaan järjestää kiinteistökohtaisella tai taloyhtiökohtaisella keräyksellä. Haja-asutusalueilla on käytössä myös sekajätepistepalvelu, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan siihen liittyneille ja sen käytöstä maksaville asiakkaille.
Jäteasemat
Vihdin jäteasema sijaitsee Koivissillassa osoitteessa Kumpunotkolantie, 03400 Vihti. Jäteasema on avoinna ma-pe 11-18, la 14-17
Aukioloaikoina henkilökuntaa on paikalla auttamassa ja opastamassa. Jäteasemat palvelevat aukioloaikoina sekä kotitalouksia että pienyrityksiä. Lisätietoa Vihdin jäteasemalle vastaanotettavista jätteistä ja hinnoista täältä.
Huomaa, että kotitaloudet voivat tuoda monet jätteet maksutta, kunhan ne on lajiteltu oikein. Sekajäte on maksullista, ja sen hinta määräytyy tilavuuden mukaan.
Tutustu lajitteluohjeisiin ennen jäteasemalla asiointia. Jäteasemalle tultaessa ilmoittaudutaan jäteaseman hoitajalle, jolta saat tarkemmat ohjeet siitä, mihin erityyppiset jäte-erät asemalla kuuluvat.
Rosk’n Rollin kaikki jäteasemat löydät oheisen linkin kautta.
Ekopisteet
Muut jätteiden vastaanottopisteet
Ekopisteillä (entiseltä nimeltään hyötyjätepiste) kerätään lajiteltua uusiokäyttöön kelpaavaa paperia, metallia, lasia sekä eräillä pisteillä myös kartonkia. Joillakin pisteillä löytyy myös kaappi tai kontti vaarallisille jätteille sekä hyväntekeväisyysjärjestöjen vaatekeräysastioita. Ekopisteillä olevien paperi- ja kartonkiastioiden tyhjennyksestä ja siisteydestä vastaa Paperinkeräys Oy. Ekopisteverkostoa ylläpidetään ja kehitetään kotitalouksien vuosittain maksamalla ekomaksulla. Jätteiden lajittelu on uusiokäytön kannalta tärkeää. Noudatathan siis ohjeita ja ekopisteiden opasteita. Tuote- ja jätekohtaisia lajitteluohjeita löydät Jäteoppaasta.
Kompostointi
3-4 asunnon taloyhtiöissä tulee biojäte kerätä erikseen 1.4.2023 alkaen. Vihdissä Nummelan alueella biojätteen erilliskeräys koskee 1.11.2023 alkaen kaikkia, myös yhden omakotitalon asukkaita. Biojätteet ja kasviperäiset jätteet on vaihtoehtoisesti mahdollista myös kompostoida omalla kiinteistöllä. Elintarvikejätteitä saa kompostoida ainoastaan lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa lämpökompostorissa, johon on haittaeläinten pääsy estetty. Biojätteestä valmistuneen kompostimullan voi käyttää omassa puutarhassa. Biojätteen kompostoinnista omakotiasujien ja kesämökkiläisten tulee tehdä ilmoitus Uudenmaan jätelautakunnalle heidän ohjeidensa mukaisesti. Lautakunnan sivuilla tehtävää ilmoitusta varten tarvitset kiinteistön ja kompostorin tiedot. Ilmoitus on mahdollista tehdä myös paperilomakkeella. Pelkästä puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.
Puutarhajätteet
Omia puutarhajätteitä voi käsitellä omalla pihalla. Niiden vieminen oman tontin ulkopuolella olevaan lähimetsään tai pusikkoon on kiellettyä. Omat puutarhajätteet voi kompostoida ja hyödyntää maanparannusaineena. Taajaan asutulla alueella puutarhajätteiden polttaminen kiinteistöllä ei ole sallittua. Haja-asutusalueella voi polttaa pieniä määriä kuivia oksia ja risuja. Polttamisesta ei saa aiheutua haittaa naapureille.
Romuajoneuvot
Ajoneuvot eivät kuulu lahoamaan pihoille tai muualle ympäristöön. Niiden lojuessa käyttämättöminä ja hyödyttäminä vuosia, ne katsotaan romuajoneuvoiksi. Varastointi tulisi hoitaa asianmukaisesti ja parasta olisi, jos tällaiset ajoneuvot saataisiin ajoissa asianmukaisesti hoidettuun kierrätykseen ja hyödynnettyä materiaalina. Vihdin ympäristövalvonta on julkaissut aiheesta ohjeen, jonka tarkoituksena on tiedottaa rojuajoneuvojen kierrätyksestä asianmukaisesti.
Vaaralliset jätteet
Vaarallinen jäte (entinen ongelmajäte) on erityisen tärkeää saada pois muun jätteen seasta. Siitä voi aiheutua väärässä paikassa vaaraa ihmisille, eläimille, terveydelle ja ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ovat mm: lakat, liimat, öljyt, akut, paristot, maalit, pesuaineet, liuottimet, elohopeapitoiset jätteet, sammuttimet, erilaiset kemikaalit, aerosolit… Vaarallista jätettä kerätään jäteasemilla, vaarallisen jätteen konteissa ja kiertävillä keräyksillä. Paristonkeräyspisteitä löytyy kaupoista. Lääkejätteet tulee toimittaa suoraan apteekkeihin. Lisätietoa vaarallisista jätteistä ja niiden vastaanottopaikoista löydät Rosk´n Rollin sivuilta.
Keräysautot Otto ja Romulus
Rosk´n Rollin vaarallisen jätteen keräysauto Otto ja metalliromun keräysauto Romulus kiertävät keväisin ja kesäisin etenkin Länsi-Uudenmaan haja-asutusalueilla. Autot ottavat vastaan kodin vaarallisia jätteitä ja metalliromua maksutta. Lisätietoa Oton ja Romuluksen aikatauluista ja vastaanotettavista jätteistä täältä.
Vihdin Kierrätyskeskus ViKi
Vihdin Kierrätyskeskus vastaanottaa ja myy hyväkuntoisia, luovutettuja tavaroita ja työllistää vihtiläisiä moninaisiin työtehtäviin. Myymälän tuotevalikoima koostuu muun muassa kodinirtaimesta ja toimistokalusteista, käyttö- ja koriste-esineistä sekä rakennustarvikkeista. Kierrätyskeskus ei myy tai ota vastaan sähkölaitteita, alusvaatteita, sukkia tai likaisia tekstiilejä. Myymälä ja kahvila sijaitsevat Pajulan teollisuusalueella. Asiakaspysäköintipaikkoja on pihalla muutamia. Lisätietoja kierrätyskeskuksesta.
Viimeksi päivitetty 03.07.2023