Työmatkavähennykset ja bussiliput

16.4.2018

Kuntaan on tullut tiedusteluja julkisen liikenteen mukaan laskettavien työmatkavähennysten määräytymisestä vuonna 2017. Suuri osa vihtiläisistä käy työssä pääkaupunkiseudulla, jonne matkavähennykset on voinut tehdä Vihti-lipun hinnan perusteella. Vihti-lipun kelpoisuuden päätyttyä Oy Pohjolan Liikenne Ab:n vuoroilla elokuussa 2017, on halvimman, vähennyskelpoisen matkakustannuksen määrittäminen herättänyt kysymyksiä.

Vihti-lipun päätyttyä työmatkalaisten käytettävissä on useita eri lippuvaihtoehtoja:

Matkahuollon 44-matkan sarjalippu käy Onnibussia lukuun ottamatta kaikkien Vihdin alueen liikennöitsijöiden vuoroilla. 44-matkan sarjalippujen hinnat määräytyvät matkan pituuden mukaan. Lippujen hinnat löytyvät Matkahuollon sivuilta ”Vuosiliput” –kohdasta: https://www.matkahuolto.fi/fi/aikataulut-ja-liput/bussiliput/#.WtSClbnr3yM

Matkahuollon sivuilta löytyy tietoa myös muista Vihdin ja pääkaupunkiseudun välisistä lipputuotteista, joihin linkki tässä: https://www.matkahuolto.fi/fi/aikataulut-ja-liput/bussiliput/tyomatkaliput/vihti-helsinki-tyomatkaliput/#.WtSCw7nr3yM

Liikennöitsijät ovat lanseeranneet markkinoille myös omia, liikennöitsijäkohtaisia lipputuotteitaan, joista löytyy tietoa linja-autoyhtiöiden omilta nettisivuilta.

HSL-alueen lippujen hinnat löytyvät HSL:n sivuilta: https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/matkakortti

Länsi-Uudenmaan sisällä matkustaville on edelleen käytettävissä Länsi-Uudenmaan seutulippu, josta lisätietoa täältä: https://www.matkahuolto.fi/aikataulut-ja-liput/bussiliput/seutuliput/lansi-uudenmaan-seutulippu/#.WtSPgbnr3yM

Kunta ei arvioi yksittäisen kuntalaisen halvinta mahdollista matkustustapaa tai työmatkavähennyksessä käytettävää lipputuotetta. Kunta on ollut asiasta yhteydessä verottajaan, joka on ilmoittanut tarkastavansa matkavähennykset yksilökohtaisesti, eikä yleispätevää ohjetta esimerkiksi halvimmaksi katsottavasta lipputuotteesta voida antaa. Verottajan kotisivuilta löytyvän ohjeen mukaan: ”Halvin lippuvaihtoehto on yleensä kuukausilippu (mahdollisine liityntälippuineen), 44 matkan lippu tai tietyn alueen seutulippu”.

Lisätietoja asiasta verottajalta