Arviointi
Opiskelijan arviointi
Arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opintojen edistymisestä ja oppimistuloksista sekä lukion aikana että lukio-opiskelun päättyessä. Palautteen tarkoituksena on kannustaa ja ohjata opiskelijaa opintojen suorittamisessa.
Arvioinnin tulee olla niin luotettavaa ja oikeudenmukaista kuin mahdollista, ja sen tulee riittävän monipuolisesti pohjautua eri tavoin annettuun näyttöön. Myös opiskelijan oma itsearviointi voidaan ottaa huomioon käyttämällä hyväksi arviointikeskusteluja ja -kyselyjä. Tällöin arvioinnilla pyritään kehittämään opiskelijan itsearviointitaitoja.
Lukion päätteeksi suoritettavan oppimäärän arvioinnin tarkoituksena on antaa tietoa jatko-opintojen järjestäjille, työnantajille ja muille vastaaville tahoille.
Opiskelija-arvioinnissa noudatetaan voimassaolevaa lainsäädäntöä ja Opetushallituksen hyväksymiä periaatteita.
Kurssin arviointi
Kaikki pakolliset ja syventävät kurssit arvostellaan numeroin 4 – 10, soveltavista kursseista annetaan joko suoritusmerkintä (S) tai numeroarvosana, joka ei vaikuta oppiaineen suoritettujen kurssien keskiarvosta muodostuvaan arvosanaan. Jos kurssiin kuuluu kirjallisia tehtäviä kurssikokeen lisäksi, sinun tulee noudattaa opettajan antamaa tehtävien palautuspäivää. Kaikki tehtävät on palautettava kurssin aikana. Kuvataiteissa tämä tarkoittaa töiden lisäksi tarvikemaksun maksamista. Tehtävien palauttamatta jättäminen voi mitätöidä suorituksesi, jolloin kurssia ei voida arvioida.
Opettaja voi halutessaan myöntää yhdelle tehtävälle jättöaikaa seuraavan jakson puolelle. Käytäntö koskee tällöin aina koko ryhmää. Päätös yhden suorituksen palautusajan muutoksesta tehdään kurssin aikana, ja opettaja ilmoittaa viimeisen jättöpäivän, jota ei voi ylittää.
Yksittäiselle opiskelijalle lupa tehtävien myöhennettyyn palauttamiseen voidaan myöntää vain erittäin perustelluista syistä. Ota tällöin yhteys opettajaan ja sovi hänen kanssaan asiasta.
Opiskelijan vastuu kurssiarvosanoista
Sinulla on velvollisuus osallistua ryhmänohjaajan tuokioon, jossa palautetaan edellisen jakson suoritukset ja jonka yhteydessä jaksoarvioinnit näkyvät Wilmassa. Sinulla on jaksotodistuksen jakamisesta / arvioinnin näkymisestä Wilmassa yksi viikko aikaa tiedustella opettajalta, miksi et ole saanut kurssista numeroa. Tämän jälkeen sinun katsotaan hyväksyneen suorittamasikin kurssin arvioimatta jäämisen.
Kurssin keskeyttäminen
Sinulla on mahdollisuus keskeyttää kurssin opiskelu ennen kyseisen kurssin koeviikon alkua. Keskeyttämisilmoitus on tehtävä kansliasta saatavalla keskeyttämislomakkeella ja annettava kyseisen kurssin opettajalle.
Myös opettaja voi katsoa opiskelijan keskeyttäneen kurssin, mikäli opiskelija on luvatta pois oppitunneilta, poissaoloja on liikaa tai opiskelija ei ole palauttanut annettuja tehtäviä määräaikaan mennessä. Tällöin opettajan tulee varoittaa opiskelijaa keskeytysuhasta eli siitä, että kurssia ei voida arvioida. Varoitus tulee näkyviin Wilmaan, jota opiskelijan tulee säännöllisesti seurata. Jos opettaja katsoo kurssin keskeytyneeksi, opiskelijalle annetaan suoritusmerkinnäksi ”keskeytynyt” (K). Opiskelijalla on kuitenkin oikeus osallistua kyseisen kurssin opetukseen, vaikka hän ei voi saada kurssista arvosanaa. Keskeytyneen kurssin (=arvioimatta jääneen kurssin) voi suorittaa vain osallistumalla uudelleen kurssille.
Opiskelijan, joka ei ole läsnä kurssin kolmella ensimmäisellä oppitunnilla, katsotaan keskeyttäneen kurssin opiskelun.
Kurssin arvioimatta jättäminen
Hyväksyttävästä syystä poissa ollut opiskelija voidaan jättää kurssin päättyessä arvioimatta, jolloin opiskelijalla on oikeus antaa näyttö toisessa kurssikokeessa tai uusintakuulustelussa. Tällöin suoritusmerkinnäksi voidaan antaa ”osallistunut” (O). Huomioi, että O-merkintä on osoitus kurssille osallistumisesta, ei merkki hyväksytystä tai hylätystä kurssista. Se ei siis kasvata kokonaiskurssimäärääsi. O-kurssi vaatii aina joko opettajan nimeämiä osasuorituksia tai koko kurssin uudelleen käymistä.
Vilppi tai vilpin yritys kokeessa johtaa kokeen hylkäämiseen ja koko kurssin arvioimatta jättämiseen. Samaan tulokseen voi johtaa toisen tekstin osittainenkin plagiointi ilman selkeitä lähde- tai viitemerkintöjä. Huomaa, ettäMAOL-taulukkokirjassa saa olla vain omistajatiedot sekä painovirheiden korjaukset. Kaikki muut merkinnät katsotaan automaattisesti vilpin yritykseksi
Kurssin uusiminen
Voit suorittaa uudelleen jo kertaalleen suorittamasi kurssin. Mahdolliset suoritustavat vaihtelevat sen mukaan, onko sinulla suorittamastasi kurssista hyväksytty vai hylätty arvosana.
Hyväksytyn kurssin uusiminen
Hyväksytyn kurssin voi uusia
- osallistumalla uudelleen kurssin opetukseen
- osallistumalla uusintakuulustelupäivään 3. jaksossa (mahdollisuus korottaa kuluvan lukuvuoden jaksojen 1–2 kurssiarvosanoja)
- osallistumalla kesäuusintaan (mahdollisuus korottaa kuluvan lukuvuoden jaksojen 3–5 kurssiarvosanoja)
Hyväksyttyä kurssia voi yrittää uusia uusintakuulustelussa vain yhden kerran. Parempi arvosana jää voimaan.
Hylätyn kurssin uusiminen
Hylätyn kurssin voi suorittaa
- osallistumalla uudelleen kurssin opetukseen
- yhden kerran opetukseen osallistumatta joko kurssikokeessa (koeviikolla) silloin, kun kyseinen kurssi on menossa, tai uusintakuulustelussa. Molemmissa tapauksissa opiskelijan on sovittava asiasta kurssin opettajan kanssa ja ilmoittauduttava kokeeseen kirjallisesti kansliaan jätettävällä lomakkeella.
- Huomaa, että hylättyjä kursseja voi uusia vain sen lukuvuoden aikana, jolloin kurssi on hylätty. Poikkeuksena on jakson 5 aikana saatu hylätty arvosana, jonka voi uusia seuraavan lukuvuoden 1. uusinnassa.
Uusintakuulustelut
Uusintakuulustelut järjestetään viisi (5) kertaa lukuvuodessa. Lukuvuoden uusintakuulustelu- ja ilmoittautumisajat näet kalenteriosasta. Uusintakuulusteluihin on ilmoittauduttava etukäteen Wilman kautta. Ilmoittautuminen on sitova. Katso, että täytät kaikki kohdat tarkasti. Näissä kuulusteluissa on mahdollisuus suorittaa myös itsenäisesti opiskeltavia kursseja.
Oikeus osallistua uusintakuulusteluun on sellaisella opiskelijalla,
- jonka kurssiarvosana on hylätty (4) ja joka ei ole aikaisemmin yrittänyt uusia kyseistä kurssia
- joka on ollut hyväksyttävästä syystä (esim. sairaus) poissa kurssikokeesta ja sopinut kokeen suorituksesta asianomaisen opettajan kanssa. Sairaudesta on toimitettava todistus kurssin opettajalle.
Oikeutta osallistua uusintakuulusteluun ei ole sellaisella opiskelijalla,
- joka on jo kerran yrittänyt uusia hylättyä kurssiarvosanaa uusintakuulustelussa tai
- joka on ilmoittautunut uusintakuulusteluun mutta jättänyt tulematta kokeeseen ilman hyväksyttävää syytä.
Kurssin täydentäminen
Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa / täydentää O-merkitty kurssi hyväksytyksi alla näkyvän aikataulun mukaisesti. Perusperiaatteena on, että kunkin jakson O tulee suorittaa ennen seuraavan jakson koeviikon alkua. Mikäli kurssia ei ole suoritettu määräaikaan mennessä, se muuttuu automaattisesti keskeytyneeksi. K-merkitty kurssi tulee suorittaa kokonaisuudessaan uudelleen opetukseen osallistumalla.
O-merkintöjen suoritusaikataulu: (täydennys aina ennen seuraavan koeviikon alkua)
Jakson 1 O |
täydennys ennen 2. jakson koeviikon alkua |
Jakson 2 O |
täydennys ennen 3. jakson koeviikon alkua |
Jakson 3 O |
täydennys ennen 4. jakson koeviikon alkua |
Jakson 4 O |
täydennys ennen 5. jakson koeviikon alkua |
Jakson 5 O |
täydennys ennen seuraavan lv:n 1. jakson koeviikon alkua |
Oppimäärän arviointi
Suoritettuasi pakolliset ja valitsemasi kurssit saat lukion päättötodistuksen.
Oppiaineesta annetaan yksi ensisijaisesti pakollisten ja syventävien kurssiarvosanojen keskiarvon perusteella määräytyvä numero. Tätä oppiaineen kokonaisarvosanaa sinulla on mahdollisuus korottaa osallistumalla korotustenttiin lukio-opintojen päättövaiheessa. Tentin perusteella numeroa ei voi alentaa. Lisäksi todistukseen tulevat tiedot opiskelijan muista hyväksyttävästi suorittamista kursseista.
Merkintä E
Kurssiarviointien merkintä E eli ”oppimäärä ei ole hyväksytty” tarkoittaa, että oppiaineen oppimäärässä on liikaa hylättyjä arvosanoja (4). Tilanteen pystyy korjaamaan joko suorittamalla kurssikokeen/-kokeita yhden kerran uusintakuulustelussa tai käymällä hylätyn kurssin (hylätyt kurssit) uudelleen.
E-merkintä eli oppimäärä ei ole hyväksytty tulee, jos opiskelijalla on pakollisten ja syventävien kurssien arvosanoissa nelosia seuraavasti:
-
1–2 kurssia → ei saa olla nelosia
-
3–5 kurssia → saa olla yksi nelonen
-
6–8 kurssia → saa olla kaksi nelosta
-
yli 9 kurssia → saa olla kolme nelosta
Viimeksi päivitetty 10.02.2020