Opintovalinnat ja ryhmien muodostuminen
Vihdin lukion opintotarjonta tähtää lukion suorittamiseen kolmessa vuodessa. Harkitse tarkoin, jos haluat pidemmän eli kolmen ja puolen tai neljän vuoden suorittamisajan. Neuvottele tällaisessa tapauksessa opinto-ohjelmastasi aina opinto-ohjaajan kanssa.
Lukio-opintojen alussa laadit itsellesi opinto-ohjelman pakollisista, syventävistä ja soveltavista opinnoista ryhmänohjaajan, opinto-ohjaajan ja tutor-opiskelijoiden avustamana. Opintotarjottimelta käyvät ilmi lukuvuoden aikana tarjottavat opinnot ja niiden sijoittuminen viiteen periodiin.
Sinun on syytä tutustua huolellisesti kunkin periodin opintotarjontaan ja suunnitella, mitä opintoja aiot kyseisenä lukuvuotena suorittaa. Huonosti suunnitellut valinnat ja valintojen tekemättä jättäminen saattavat johtaa siihen, että opiskeluryhmään ei mahdu tai lukion suorittaminen normaalissa kolmessa vuodessa vaarantuu. Jos valintojen teko tuottaa ongelmia, kannattaa kääntyä opinto-ohjaajan puoleen.
1. vuoden valinnat
Uuden opiskelijan ensimmäisen periodin opintovalinnat on tehty valmiiksi siten, että sama ryhmänohjausryhmä opiskelee ensimmäisen periodin yhdessä. Poikkeuksena ovat matematiikan ja mahdollisesti jonkin reaaliaineen opinnot. Muiden periodien valinnat opiskelija tekee yhdessä tutor-opiskelijoiden ja ryhmänohjaajan kanssa ensimmäisen periodin aikana.
2.–4. vuoden valinnat
Jokainen lukion opiskelija valitsee opintotarjottimelta seuraavan lukuvuoden opinnot loppukevään aikana. Jokainen opiskelija syöttää itse valintansa Wilmaan. Tarkempaa informaatiota valintojen aikataulusta annetaan lukuvuoden aikana ryhmänohjaustunneilla.
Mikäli jonkin ryhmän opiskelijamäärä jää liian pieneksi, ryhmä voidaan poistaa tarjottimelta kokonaan. Jos ryhmän opiskelijamäärä muodostuu ylisuureksi, ryhmää joudutaan pienentämään.
Ylisuurten ryhmien tasoittaminen
Ylisuuriksi muodostuneiden ryhmien pienentämisessä noudatetaan seuraavaa järjestystä:
-
Uuden ryhmän perustaminen
Jos johonkin ryhmään olisi tulossa huomattavasti enemmän opiskelijoita kuin siihen pystytään ottamaan, voidaan perustaa uusi ryhmä, mikäli siihen on taloudelliset mahdollisuudet, vapaa opettaja ja vapaa tila. Opintotarjottimella se voidaan sijoittaa mahdollisuuksien mukaan joko samaan palkkiin suuren ryhmän rinnalle tai sopivimpaan muuhun paikkaan. Mikäli vastaavasti saman opintojakson jokin toinen ryhmä jää pieneksi, ryhmä voidaan lopettaa.
-
Opinto-ohjaaja tasoittaa ryhmää
Mikäli ryhmä on edellä mainittujen toimien jälkeenkin liian suuri, opinto-ohjaaja selvittää ryhmästä sellaiset opiskelijat, joilla ei ole estettä (= opetusta) valita opintojaksoa muuna ajankohtana. Tällöin huolehditaan siitä, etteivät opiskelijan opinnot jossain periodissa vaikeudu tarpeettomasti. Jos ns. vapaita opiskelijoita on enemmän kuin on tarvetta siirtää, ratkaistaan siirtyvät opiskelijat arpomalla. Tämä vaihe pyritään tekemään lukiota käyvien osalta kevätlukukauden aikana ja uusien opiskelijoiden osalta ensimmäisen periodin aikana.
Muutokset valinnoissa
Lukuvuoden alussa opiskelija saa tulosteen, josta selviävät lukuvuoden opinnot. Mahdolliset muutokset tehdään opinto-ohjaajan kanssa ennen edeltävän päättöviikon alkua. Huomioi, että kaikki muutokset hoidetaan aina opinto-ohjaajan kautta – yksittäinen opettaja ei voi ottaa jälki-ilmoittautumisia vastaan. Jokaisen muutoksen edellytyksenä on, että opetusryhmässä on tilaa.
Lopullinen kurssitarjotin
Kevään ja kesän aikana on alustavaan kurssitarjottimeen saatettu tehdä lisäyksiä, poistoja ja/tai muita muutoksia. Nämä selviävät lukuvuoden alussa jaettavasta opinto-oppaasta. Lukuvuoden kuluessa voidaan tilanteen mukaan joutua vielä tekemään muutoksia, joista tiedotetaan ryhmänohjaustunneilla ja ilmoitustauluilla. Näillä sivuilla oleviin opintotarjottimiin muutoksia ei välttämättä päivitetä.
Viimeksi päivitetty 24.08.2021