Seuraa meitä

Tapahtumat

Jännän äärellä 5.12.2018

Mikä on musta-aukko? Miten musta-aukko syntyy? Miltä tuntuisi joutua mustaan aukkoon ja millä nimellä sitä kutsutaan? Mikä on galaksi? Miten aurinko syntyy? Missä me olemme? Mistä me tulemme? Tuleeko meidän lähitähdestämme auringosta kuollessaan musta-aukko ja mitä meille silloin käy? Oletko koskaan miettinyt näitä tai muita avaruuteen, kosmokseen ja universumiin liittyviä kysymyksiä? Entä meidän pientä tai isoa osaamme tässä kaikessa?

Huikeita ja häiritseviä tiedonpalasia kauniista maailmankaikkeudestamme. Vihtiläinen ilmiö Jännän äärellä saapuu Vihdin museolla (Niuhalan vanha kansakoulu, Kirkkoniementie 4) 5.12. klo 18.00 – 20.00. Vapaa pääsy! Tule museolle ja kerromme vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin ja vastaamme parhaamme mukaan sinun kysymyksiisi. Tilaisuudessa myös mahdollista ostaa viime hetken joululahjat: Virallisia Jännän äärellä julisteita. Julisteet on toteutettu Nasan ja Hubble-säätiön luvalla. Jännän äärellä on Eero Joenrinteen ja Olli Romsin ylläpitämä yhteisö avaruudesta ja sen lukemattomista ihmeistä kiinnostuneille.

www.facebook.com/jannanaarella
www.facebook.com/vihdinmuseo/

Anninpäivän juhla 2.12.2018

Vihdin Kalevalaiset Naiset ry ja Vihdin museo viettävät Anninpäivän juhlaa Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4) sunnuntaina 2.12.2018 kello 14-16. Vuonna 1956 kuollut Anni Denisoff oli Vienan Karjalasta kotoisin ollut runonlaulaja sekä itkuvirsien ja luonnonparannuskeinojen taitaja, joka vietti elämänsä viimeiset vuodet Vihdin Otalammella. Anninpäivän kunniaksi Vihdin Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja, fil. toht. Ritva Ketola kertoo Annin kiehtovista elämänvaiheista. Musiikkia esittää Johanna Arvolan ja Ari Larnemaan muodostama Duo JAB. Esityksen teemat liikkuvat työn, perheen, luonnon ja rakkauden piirissä. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.

Soiva kirjasto – museolla!

Keskiviikkona 12.9.2018 klo 19 kuullaan Lohjan kaupunginorkesterin Soiva kirjasto -konsertti Vihdin museolla (Niuhalan vanha kansakoulu, Kirkkoniementie 4). Alun perin Vihdin pääkirjastolle suunniteltu konsertti siirtyi parin tapahtuman päällekkäisyyksien takia. Konsertin ohjelmassa on B.H. Crusellin Duo kahdelle klarinetille n:o 1 F, op.6 sekä kvartetto klarinetille ja jousitriolle Es, op.2 ja E. Melartinin trio huilulle, klarinetille ja fagotille op.154. kokoonpanossa soittavat Kimmo Leppälä, klarinetti, Jyri Nissilä, klarinetti, Mari Kunnari, huilu, Eero Toikka, fagotti, Sakari Sallinen, viulu, Lauri Poijärvi, alttoviulu ja Jukka Tyrväinen, sello. Konserttiin on vapaa pääsy ja sen kesto on noin tunti.

Iloinen karjalaispäivä 2.9.2018

Onks Karjala siul tuttu? Vihdin museolla vietetään iloista Karjala-aiheista päivää sunnuntaina 2.9. Päivä alkaa messulla karjalaisin maustein Vihdin kirkossa kello 10. Messun jälkeen siirrytään Niuhalan vanhalle kansakoululle, jossa hauskaan karjalaiseen henkeen toteutettavassa ohjelmassa on kello 11-14 mm. tanssia, kyykkää, yhteislaulua, tietokilpailu, tietoa luovutetun Karjalan pitäjistä sekä mukavaa yhdessäoloa. Tapahtumasta voi pikkurahalla ostaa evääksi tai kotiin viemisiksi Karjala-henkisen eväspussin. Kaikki Karjalasta kiinnostuneet ovat tervetulleita paikalle. Mikäli sinulta löytyy karjalainen kansallispuku, kannattaa se ehdottomasti laittaa ylle. Tapahtuman toteuttavat Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4) Vihdin seurakunta ja Vihdin museo. Lisätietoja Vihdin seurakunta (09-34785048, vihti.seurakunta@evl.fi) tai Vihdin museo (09 42583185, museo@vihti.fi). Tuutha siekii!

Wuosisatamarkkinat 25.8.2018

Ennakkotietoa Vihdin museon osalta vuoden 2018 Wuosisatamarkkinoista. Museon pihalla voit tuttuun tapaan tutustua monenlaisiin kotieläimiin kello 10-16. Tänä vuonna mietimme erityisesti sitä, minkä vuoksi kotieläimiä on pidetty. Päivän aikana asiaa valotetaan työnäytöksin ja tietoiskuin.

Musiikki soi museolla koko päivän ajan. Mukana ovat Hiiden Pelimannit, Jouko Heikola ystävineen, uusi tuttavuus AAE sekä Viron juhlavuoden kunniaksi kansanmusiikkia etelänaapuristamme. Museolla pääsee nauttimaan myös Tanssiopisto Vinhan lapsien esityksistä, joissa huivit heiluvat ja mekaaniset lelut heräävät eloon. Pihalla on tuttuun tapaan kahvila ja myyntikojuja, joista voi ostaa paikallista ja perinteistä, hienoa ja hyvää. Museon kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy. Pikku-Pappilassa ovat esillä vihtiläisen talonpojan koti ja Vihdin maisemahistoriaa. Niuhalan vanhalla kansakoululla on evakkonäyttely sekä viimeinen mahdollisuus tutustua vauhdikkaaseen Viuhahdus –kesänäyttelyyn vihtiläisestä autourheilusta. Upeassa viljamakasiinissa voit tutustua maatalousaiheiseen näyttelyyn ja pihan kivipuistossa vanhimpaan Vihdin historiaan. Tulethan mukaan pitämään hauskaa!

3 pientä porsasta ja ovela susi museolla 3.7.2018

Tervetuloa nauttimaan koko perheen teatteriesityksestä Vihdin museon pihapiiriin 3.7.2018 kello 18.00. Teatteri Perä on pieni teatteriryhmä Karkkilasta, joka kuljettaa peräkärryllään teatteria perille saakka. Kesällä 2018 Teatteri Perä kiertää sikamaisissa tunnelmissa näytelmällä 3 pientä porsasta ja ovela susi. Liput 10/8 € (käteinen tai kortti). Varaukset ja tiedustelut teatteripera@gmail.com tai 044 7220 542. Lisätietoja https://teatteripera.yhdistysavain.fi/ Ohjaus: Markku Ihamäki. Käsikirjoitus: Jukka Salmi. Rooleissa: Hanne Laakso, Milla Malmberg, Mari Mikkola, Jukka Rautiainen ja Kirsi Virta. Esityksen yhteydessä voi ostaa pikkupurtavaa Vihdin museon kojusta.

Pekka Pirkolan kartingmuistoja Vihdin museolla

Kiinnostaako sinua autourheilu ja erityisesti karting? Keskiviikkona 13.6. Vihdin museon kesänäyttely Viuhahdus – autourheilu Vihdissä 1968-2018 on avoinna poikkeuksellisesti kello 18.00 asti. Kello 17.00 pitkän linjan vihtiläinen kartingammattilainen Pekka Pirkola on lupautunut kertomaan värikkäistä vaiheistaan lajin parissa 1960-luvulta alkaen. Pekan tarinoissa vilahtelevat Mika Häkkinen, Keke ja Nico Rosberg ja monet muut lajin ammattilaiset.

Tervetuloa kuuntelemaan ainutlaatuisia tarinoita sekä varikon puolelta että kilparadoilta ja kysymään aiheesta lisää. Vapaa pääsy. Viuhahdus – autourheilu Vihdissä 1968-2018 –näyttely on avoinna Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4) 26.8.2018 asti ti-pe kello 12-16 ja su 12-15. Lisätiedot Vihdin museo (09 4258 3185 tai museo@vihti.fi).

Tonttupolku-joulutapahtuma lapsille 29.11. klo 16-19

Museo yhteistyökumppaneineen järjestää lapsille ja lapsenmielisille suunnatun Tonttupolun museon pihapiirissä keskiviikkona 29.11. klo 16-19.

Pikku-Pappilan pihalla on tapahtuman nimen mukaisesti polku, jonka varrella on erilaisia tunnelmallisia tonttutupia, joissa on lapsille tekemistä, kokemista ja ihmeteltävää.  Mukana tapahtumassa on tietysti myös joulupukki. Pukin porot ovat tällä kertaa estyneet pääsemästä paikalle, joten porojen virkaa toimittavat shetlanninponit, joiden kanssa pääsee halutessaan myös ajelulle tai ratsastamaan.

Tapahtumassa on myytävänä mm. nokipannukahvia, glögiä ja nuotiolla paistettavia vaahtokarkkeja. Mukaan Tonttupolulle kannattaa varata lämmintä vaatetta ja käteistä rahaa.

Kaarlo Ranta -seminaari 19.11.2017 kello 14.00

Vihdissä jaetaan joka toinen vuosi Kaarlo Ranta -stipendi. Stipendille nimen antanut Kaarlo Ranta (1895-1964) oli torpparin poika, joka keräsi ja tallensi vihtiläistä kansanperinnettä. Kaarlo Ranta hoiti lukuisia yhteiskunnallisia tehtäviä ja  oli mukana perustamassa Vihtiin kotiseutuyhdistys Vihti-Seuraa. Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4) järjestetään sunnuntaina 19.11.2017 kello 14.00 Kaarlo Ranta -seminaari ja sen yhteydessä Vihti-Seuran syyskokous. Seminaarissa kuullaan mm. Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhataloa ja Anna Hynnistä Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta.

Vanjärvi – kylän tarina -valokuvanäyttelylle jatkoa

Jäikö Vanjärven Seurojentalolla marraskuun alussa esillä ollut Vanjärvi – kylän tarina –hankkeen valokuvanäyttely näkemättä? Ei hätää. Näyttely sai yleisön pyynnöstä jatkoaikaa ja on esillä Vihdin museon tiloissa Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4) 22.11.-3.12.2017 ke-pe 12-16 ja su 12-15. Näyttelyssä esitellään Vanjärven kylän historiasta kertovia vanhoja valokuvia, joita on kerätty kyläläisten albumeista Vihdin museon ja Vanjärvi-Seura ry:n yhteisen kylähistoriahankkeen aikana.

Vanjärvi – kylän tarina -hankeVihdin museo on mukana virallisessa SuomiFinland100-juhlavuoden ohjelmassa

Hankkeeseen liittyviä tapahtumia järjestettiin vuosina 2016 ja 2017. Monipuoliset tapahtumat liittyivät Vanjärven kylän historiaan ja sivusivat sen myötä koko itsenäisen Suomen vaiheita.

Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta vuonna 2017. Länsi-Uudenmaan ammatilliset museot eli Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Hangon museo, Fiskarsin museo, Lohjan museo, Karkkilan Ruukkimuseo Senkka ja Vihdin museo osallistuvat juhlavuoteen toteuttamalla yhteisen dokumentointi- ja näyttelyhankkeen ”Stop! Kohtaa menneisyytesi – Stop! Möt din historia”.

Kukin yhteishankkeeseen osallistuva museo on valinnut oman alateemansa, joka on jokin länsiuusmaalainen paikka, johon liittyy kohtaamisia ja muistoja Suomen sadan itsenäisen vuoden ajalta. Vihdin museo on valinnut paikakseen Vanjärven kylän.

”Vanjärvi – kylän tarina” -hanke toteutetaan Vihdin museon ja Vanjärvi-seura ry:n yhteistyönä vuosien 2016–2017 aikana. Hankkeen aikana Vanjärvellä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten muisteluiltoja, valokuvien keruuta, kyläkävely sekä tehdään haastatteluja. Talteen saadut haastattelut, valokuvat ja muu aineisto talletetaan Vihdin museon kokoelmiin tutkimus- ja näyttelykäyttöä varten. Tapahtumista tiedotetaan paikallislehdissä, Vihdin museon kotisivuilla sekä Facebookin Vanjärven kylä -ryhmässä.

Hankkeen myötä kerätyn aineiston pohjalta on toteutettu mobiiliopaste, joka kertoo Vanjärven historiasta ja nykypäivästä. Toisin sanoen kyseessä on älypuhelimen tai internetin kautta selattava museonäyttely. Hankkeen tiimoilta tehtiin myös siihen osallistuvien museoiden yhteinen julkaisu. Sekä mobiiliopaste että julkaisu tulivat käyttöön ja myyntiin 8.12.2016 pidetyn julkaisutilaisuuden jälkeen.

Mikäli haluat ottaa osaa hankkeeseen, ostaa julkaisun tai vaikkapa kysyä neuvoa mobiiliopasteen käytössä, ota yhteyttä Vihdin museoon tai Vanjärvi-Seura ry:n Suvi Nuotioon (040 504 0911/nuotio.suvi(a)gmail.com).

Osuusliike Tuen Vanjärven myymälä 1970-luvulla.

Osuusliike Tuen Vanjärven myymälä 1970-luvulla.

Ruusa-lehmä Vanjärvellä 1950-luvulla.

Ruusa-lehmä Vanjärvellä 1950-luvulla.