Ehkäisevä päihdetyö
Haltuun –ohjelma
Haltuun -ohjelma on vuonna 2018 käyttöön otettu päihdekasvatusohjelma, jonka toteutuksesta, koordinoinnista ja kehittämisestä vastaa Vihdin kunnan nuorisopalvelut yhteistyössä Vihdin seurakunnan nuorisotyön kanssa. Ohjelma kuuluu Vihdin kunnan peruskoulun 6-luokka-asteen opetus suunnitelmaan ja toteutetaan kuuden viikon jaksoissa sekä syksyllä että keväällä.
Haltuun –ohjelmassa hyödynnetään mm. ryhmätyöskentelyä, draaman eri menetelmiä sekä erilaisia pelejä ja leikkejä. Ohjelman käyttö perustuu dialogisuuteen sekä oikean faktatiedon käyttämiseen. Ohjelma sisältää myös vanhempainillan, jossa käsitellään nuorten päihteidenkäyttöön liittyviä riskejä, yläkouluun siirtymistä ja muita vanhempia askarruttavia kysymyksiä.
Ohjelma on rakentunut vuonna 1995 käyttöön otetun Kantti Kestää –päihdekasvatusmallin pohjalta.
Haltuun -koordinaattoreina toimivat nuoriso-ohjaajat Jimi Tontti ja Jussi Uusitalo.
Teemaviikot
Vihdin kunnan nuorisopalveluissa huomioidaan vuosittain viikolla 45 vietettävä ehkäisevän päihdetyön viikko. Kohderyhmä pyörii kolmen vuoden sykleissä siten että vuonna 2019 ryhmä oli peruskouluikäiset, vuonna 2020 vapaa-ajantoimijat (seurat, yhdistykset, nuorisotyöt) ja vuonna 2021 on toisen asteen opiskelijat. Ehkäisevän päihdetyön viikkoa koordinoi valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön verkosto, jonka tuottamia sisältöjä ja teemanostoja hyödynnetään myös Vihdissä. Teemaviikkojen ja tapahtumien suunnittelu ja toteutus tehdään hyvässä yhteistyössä muiden toimijoiden (oppilaitokset, kolmannen sektorin toimijat etc.) kanssa.
Tapahtumat
Kaikki Vihdin kunnan nuorisopalvelujen järjestämät tapahtumat ovat päihteettömiä. Päihteidenkäyttöä seurataan ja siihen reagoidaan välittömästi päihdetoimintamallin mukaan.
Nuorisotilat
Nuorisotilat ovat päihteettömiä ja turvallisia paikkoja vapaa-ajan viettoon. Koulutetut nuoriso-ohjaajat ohjaavat nuoria päihteettömyyteen nuorta kuullen, kuunnellen ja kunnioittaen. Tiivis yhteistyö kotien kanssa mahdollistaa nuorten tukemisen laadukkaasti. Ammattilaisverkostojen avulla nuorelle on mahdollista saada apua myös muista palveluista tarvittaessa.
Viimeksi päivitetty 04.03.2022