Soile Hovilan ja Kisällin tekstiilitaidetta Galleria Pictorissa 16. helmikuuta lähtien

5.2.2019

Soile Hovila – M e t s ä n   h e n k i

Kuvakudoksia ja yhteistyötä Käsityöpaja Kisällin kanssa

16.2.-9.3.2019 (Avoinna to, pe ja la klo 12-16)

Avajaiset la 16.2. klo 14-16.

Näyttelyn avaa tekstiilitaiteilija, emeritaprofessori Päikki Priha.

Taiteilija ja Kisällin käsityöläiset esittelevät näyttelyä ja kuvakudoksen kutomista la 2.3. klo 13-15.


Tekstiilitaiteilija Soile Hovila ja Kisällin kehitysvammaiset ja osatyökykyiset käsityöläiset tuovat yhdessä toteuttamansa Minä – Me -taideteoksen esille Galleria Pictoriin. Tämä yhteisötaiteellinen teos tutkii ihmisten välistä vuorovaikutusta.

Teoksen lähtökohtana on kasvonpiirteitä hahmottavat ääriviivapiirrokset, joita työryhmän jäsenet tekivät toisistaan. Aluksi piirrettiin varjokuvien avulla ja hyödynnettiin lasin läpi piirtämistä. Sitten piirroksista kootut kasvosommitelmat kudottiin pystykangaspuissa. Tekstiilit toteutettiin kuvakudostekniikalla, jossa työskennellään nurjalta puolelta ja edetään hitaasti rivi riviltä. Näitä yhteisöä kuvaavia dialogisia sommitelmia on nähtävillä Vihdin Nummelassa helmi-maaliskuussa 2019.

Näyttelyssä on esillä myös Soile Hovilan uusia metsäaiheisia kuvakudoksia. Teoksissa tarkastellaan hitaan tekniikan keinoin vain hetken kestäviä näkymiä, joita sopivasti osuvat valonsäteet luovat metsässa liikkujalle. Viimeisimmissä teoksissa kauneuden rinnalle on noussut myös tarve kuvata maailman vastakohtaisuuksia: asukastiheyttä, rikkautta ja luonnon monimuotoisuuden tärkeyttä. Metsäteemaa näyttelyssä edustaa myös Metsän henki –tekstiilimallisto, jonka mattomallit Kisälli tilasi Soile Hovilalta keväällä 2015.

Taiteilijan ja käsityöläisten yhteistyö on ollut puolin ja toisin antoisaa.

”Soilella on kivoja ideoita. On ollut mukavaa kutoa Soilen suunnittelemia kaitaliinoja, työ on sujunut alkuvaikeuksien jälkeen hyvin”, kertoo Kisällin käsityöläinen Johanna Tuunainen.

”Olen kutonut Soilen suunnittelemia Metsän henki -mattoja sekä Minä – Me -kuvakudoksen. Niiden kutomisessa on riittänyt teknistä haastetta”, toteaa tekstiiliartesaaniksi kouluttautunut Sini Grönroos.

”Minä – Me -yhteisötaideprojekti on ollut minulle rikastuttava mahdollisuus tuoda osaamistani kehitysvammaisten käsityöläisten pariin. Samalla olen voinut tarkastella, onko visioni kuvakudostekniikan leviämisestä erityisryhmien käyttöön realistinen”, pohtii Soile Hovila.

Soile Hovila on erikoistunut Suomessa harvinaiseen gobeliini- eli kuvakudostekniikkaan vuodesta 2001 alkaen. Kisälli on vihtiläinen kädentaitojen työpaja, jossa tyoskentelee kehitysvammaisia ja osatyökykyisiä käsityöläisiä. Kisälli valmistaa korkealuokkaisia käyttötekstiilejä ja taideteoksia yhteistyössä ammattitaiteilijoiden kanssa. Tekniikoina ovat kudonta, kankaanpainanta, kirjonta ja ompelu.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Kansan sivistysrahasto, Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiö.

 

Lisätietoa:

www.soilehovila.net

kisallipaja.fi

 

Yhteystiedot:

Galleria Pictor | vihti.f/kulttuuri-ja-vapaa-aika/galleria-pictor | galleriapictor@vihti.fi | 050 360 5239

Soile Hovila | Härkätie 5, Karkkila | shovila@suomi24.f | 040 869 8506

Kisälli käsityöpaja | Liukkaankuja 1, Vihti kk | mauri.pajunen@harjulanmaki.f | 040 830 6742